top of page
Zoeken

5 tips om beter te kunnen kiezen.

Eén kleine keuze die je niet maakt of waarvoor je een compromis sluit, is niet erg. Maar tel ze allemaal op en die berg niet-gemaakte keuzes leiden tot een leven waar je niet echt gelukkig van wordt. En waar je jezelf uiteindelijk zelfs niet meer in herkent.


Het is niet abnormaal als je het moeilijk vindt om keuzes te maken. Omdat het ons niet echt is aangeleerd en volwassenen heel veel keuzes maken voor hun kinderen. In podcastaflevering S. 1 - Afl. 6 - Kiezen is winnen gaan we er dieper op in.


Hier alvast 5 tips om een keuzekoning te worden:


1. Zet een intentie

Een tip die Eva vaak meegeeft in workshops is om ‘s ochtends al een bepaalde richting te kiezen voor je dag. Je doet dat niet per se op basis van je agenda of het aantal afspraken dat je hebt, maar heel gevoelsmatig. Doe dat als allereerste wanneer je wakker wordt. Nog voor je naar het toilet gaat of je tanden poetst. Stel jezelf in bed de vraag:

“Hoe wil ik mij vandaag voelen?”

‘s Ochtends een intentie zetten, helpt je met de vele keuzes die je doorheen de dag maakt. Als Eva zich vandaag bijvoorbeeld veilig, gedragen en rustig wil voelen, kiest ze er misschien voor om iemand op te bellen. Om even te kletsen en om zo werkafspraken te maken in plaats van 100 keer over en weer te mailen. Of kiest ze er in de namiddag voor om thee te drinken in plaats van koffie.


2. Maak je keuze snel

Laat er niet te veel tijd over gaan. Je weet in eerste instantie vaak al heel goed wat je wil. Maar dan komen je hoofd, angst of de mening van anderen ertussen. Kies gewoon en twijfel niet. Als iemand van ons niet weet wat kiezen, doen wij het kiesspelletje: de ene legt enkele keuzes voor en de ander moet binnen de seconde antwoorden. Het is niet altijd leuk en kan confronterend zijn, maar eigenlijk weet je het diep vanbinnen al.


3. Stop met het jezelf zo moeilijk te maken

In lijn met de vorige tip: maak gewoon een keuze. Hak de knoop door en kies iets. Niet kiezen of de verantwoordelijkheid van kiezen wegduwen, heeft sowieso een negatief effect en zorgt ervoor dat je ter plekke blijft trappelen.


4. Na elke keuze komt een nieuwe keuze

Als je keuze toch niet goed uitkomt, kan je gewoon een nieuwe keuze maken. Zelfs als je vorige keuze grote gevolgen heeft. Dan herbekijk je wat er nu kan en kies je opnieuw.


5. Wacht niet tot morgen, maar start vandaag

Je leven in handen nemen, gebeurt niet alleen bij de grote levensvragen. Het zijn de vele, kleine keuzes die je dagelijks maakt die je dichter brengen bij een leven dat bij je past. Ga ervoor, je kan het!

 

Wil je onze tips en blogposts rechtstreek in je mailbox?

Abonneer je onderaan op de nieuwsbrief!
0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

ความคิดเห็น


bottom of page