top of page
Zoeken

kiezen is winnen.

In onze taal zit “kiezen is verliezen”, maar daar zijn wij het niet mee eens. Kiezen is voor ons winnen, omdat je je leven op die manier zelf richting geeft. Het is belangrijk om te beseffen dat als je zelf niet kiest, er altijd iemand in jouw plaats zal kiezen en dat je leven zo een richting zal krijgen die je zelf misschien niet echt wilt.


Kiezen is niet hetzelfde als de controle nemen over andere mensen. Het gaat echt over jezelf. Over de controle en verantwoordelijkheid over jezelf nemen.

Als we het hebben over keuzes maken, denken we snel aan de grote levensvragen. Maar eigenlijk maken we elke dag minuscule keuzes die ons kunnen helpen. Het begint al bij de wekker die ‘s ochtends af gaat. Snooze ik of zet ik ‘m uit of sta ik gelijk op? Dat zijn al meteen 3 mogelijkheden die je hebt om uit te kiezen. We doen dat heel snel, terwijl er aan de andere kant veel dingen zijn die we niet kiezen en laten gebeuren.

In en na Eva’s burnout is ze keuzes maken gaan trainen. Door bijvoorbeeld als ze voor haar kledingkast stond niet te twijfelen, maar gewoon een keuze te maken. Ook als ze met iemand wou afspreken. In plaats van alles op z’n beloop te laten, stelde ze meteen een dag, uur en plaats voor.


Ze merkte dat het trainen van het kiezen in die kleine, alledaagse dingen haar ook hielp om grotere keuzes te maken. En dat er veel meer ruimte in haar hoofd vrijkwam voor creativiteit. Door bewust keuzes te maken krijg ze meer grip op haar dag en een gevoel van “I got this.” De kunst zit erin om te durven kiezen.


Eva: “Ik kies gewoon iets en als dat toch niet goed zou uitkomen, kan ik gelijk een nieuwe keuze maken.”

Het is eigenlijk super simpel, maar we maken het onszelf vaak moeilijk. We stellen keuzes uit totdat ze minuten, uren of zelfs jaren innemen. Het is een kwestie van durven kiezen. In een volgende blogpost delen we tips om beter te kunnen kiezen.


 

Geen zin om te wachten op de volgende blogpost?

Beluister podcastaflevering S.1 - Afl. 6 Kiezen is winnen op Spotify, Google Podcasts of Apple Podcasts.
0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page