top of page
Zoeken

als het even minder gaat.

Bijgewerkt op: 27 jul. 2021

Wij zijn enorme fan van Brené Brown. Op Netflix vind je haar documentaire Call to courage waarin ze zegt: “Growth never comes from comfort.” En dat is zo.


Toch zijn moeilijke tijden nooit leuk. Hoewel het momenten van transformatie zijn en de dingen achteraf allemaal nogal meevallen, is het in het moment zelf gewoon heel erg. Op zo’n momenten gaat Eva dieper dan diep. Dan wil ze soms niet meer leven, is het voor haar genoeg geweest en denkt ze:

Eva: “Het moet niet meer. Ik heb een heel fijn leven gehad. Daaag!”

Bij Stijn is dat anders. Het gevoel dat het genoeg geweest is, heeft hij niet vaak. In het verleden heeft hij dat wel verschillende keren meegemaakt, maar nu zit hij vooral veel vast. Vast in zichzelf. Vast in zijn eigen gedachten.


Als hij in een put zit, lijkt het alsof hij in de diepste put ter wereld zit. Maar hij beseft wel dat dat niet het diepste is dat hij kan gaan. Je hebt in een dal te zitten om naar een top te gaan.


Pas door in het dal gezeten te hebben, besef je hoe mooi het op de top is. Dan willen wij nogal graag op die top blijven wonen, daar een huisje bouwen met een zwembad en genieten. Tegelijkertijd hebben we, als de top gewoon de top is, het daar ook wel gezien na 3 weken. Dan willen we verder klimmen, naar een hogere top. Maar daarvoor hebben we eerst weer even te dalen.


Het heeft bij Stijn lang geduurd voor hij zich dat eigen kon maken. Dat hij kon beseffen:

Stijn: “Het gaat niet goed, maar ik geef dat efkes tijd. Hoe meer ik het toelaat, hoe sneller het soms voorbij is.”

Eva doet graag alsof er niets aan de hand is. Terwijl dat haar eigenlijk nog dieper duwt. Ze verwoordt het als:

Eva: “Ik wil dan gewoon een betonneke over mijn onkruid kappen. Maar uiteindelijk is het onkruid altijd sterker. Het duurt best wel een tijd voor het onkruid naar boven komt, maar dan wringt het ook echt. Dan is je basis niet stabiel, omdat die gebouwd is op dat onkruid.”

Al hebben we geleerd dat “niet flauw doen en doordoen” geen zin heeft. Het maakt alles alleen maar erger. Wanneer het nu minder met ons gaat, proberen we steeds sneller te schakelen. Niet af te wachten tot het te erg wordt, maar op tijd goed voor onszelf te zorgen.


 

Hoe we voor onszelf zorgen als het minder gaat, delen we in een volgende blogpost.

Of beluister podcastaflevering Als het even minder gaat op Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page