top of page
Zoeken

eva en haar jasjes.

Als je regelmatig naar Elke dag vakantie luistert, weet je hoe vaak en graag wij in metaforen spreken. Sommige van onze metaforen zijn al eens duidelijker dan anderen, maar zo gaat dat nu eenmaal als zelfverklaarde woordenkunstenaars.


In podcastaflevering S.1 - Afl. 3 Jezelf beter leren kennen gebruikt Eva de metafoor van haar jasjes. En hoe ze die had uit te trekken om dieper te gaan kijken naar zichzelf.


Wat er eigenlijk gebeurt is: je bent jong, je bent een tiener en gaat op zoek naar wie je bent. Eva is op vrije jonge leeftijd gepest geweest en had daardoor nooit het gevoel dat ze goedgekeurd zou worden.


En zo is ze verschillende jasjes gaan aantrekken. Als iemand zei dat een rood jasje goed is, deed ze een rood jasje aan. En daarboven deed ze een blauw jasje aan, omdat iemand anders dat weer leuk vond. Toen kreeg ze op haar 25e een burnout en besefte ze:


“Ik heb honderdduizend jassen aan en er is geen ene die van mij is. Geen ene die ik zelf heb gekozen.”

Bij persoonlijke ontwikkeling ga je - net zoals je een ui pelt - jasje per jasje al die lagen uitdoen en gaan kijken wie daar eigenlijk onder zit. Dat was voor Eva heel heftig, omdat ze geen flauw benul had van welk meisje of welke vrouw er onder al die honderdduizenden jasjes zat.


Het was een hele lange weg en ze merkt dat ze nog altijd een soort systeem heeft waarbij ze heel makkelijk een jas gaat aandoen. Wat niet per se slecht is, want je kan die jasjes ook positief gaan gebruiken. Als Eva naar een evenement gaat, trekt ze haar jas aan van “bekende persoon Eva Daeleman” aan. Als er dan iemand commentaar geeft, weet ze ook dat het over dat jasje gaat en niet over haar kern.


Stijn: “Je bent die jas niet meer, want je weet welke kleur van jas echt bij jou past. Maar je kan ‘m nog aandoen. Je gooit ze niet overboord, omdat je weet dat ze waardevol zijn en je in sommige scenario’s kunnen dienen.”
 

Meer horen over Eva en haar jasjes? Beluister podcastaflevering S.1 - Afl. 3 Jezelf beter leren kennen op Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page