top of page
Zoeken

5 tools waarmee wij onszelf beter leerden kennen.

Bijgewerkt op: 23 mei 2021

We dachten onszelf altijd goed te kennen. Tot het plots totaal mis ging en ons lichaam niet meer wilde luisteren naar ons hoofd. En toen werd het tijd om eens dieper te gaan graven. Dit zijn 5 tools die ons hielpen op het pad van persoonlijke ontwikkeling.


CABU


Via een collega kwam Eva terecht bij haar coach en mentor Lieve Bullens. Ze ging vooral naar een coach om te leren omgaan met andere mensen. Want toen dacht ze dat het niks met zichzelf te maken had, dat het vooral de schuld was van de anderen. Lieve leerde haar dat het absoluut onmogelijk is om het gedrag van anderen te controleren en gaf haar een sterke tool mee: CABU.


“Wanneer je Controle hebt over je eigen Acties - je kan de Acties van anderen NOOIT controleren - ga je Balans ervaren en kan je je Unieke zelf aan de wereld tonen.”

Sterrenteken


Vroeger vond ze dat vooral zever en iets leuks om in de Joepie te lezen, maar in het begin van Eva’s zoektocht naar haar ware zelf heeft haar sterrenteken haar ook geholpen. Er zijn mensen die zichzelf kunnen observeren en naar zichzelf kunnen kijken. Eva was iemand die altijd zelfkritiek had op alles wat ze deed.


Eva: “De kenmerken van Vissen hebben mij in het begin heel hard geholpen om mezelf niet te gaan veroordelen wanneer ik bepaalde mechanismen had.”

Een vis zit in water. Als je een onverwachte beweging maakt, is hij weg. En zo was dat bij Eva ook. Ze had daar zelf heel veel oordeel op en haar sterrenteken begrijpen maakte het makkelijker om die zelfkritiek wat los te laten.


Enneagram


Stijn is grote fan van het enneagram. Omdat het zijn jaren van zelfontwikkeling samenvat in een beknopte tool. Want voordien was hij heel hard aan het analyseren hoe zijn acties tot stand kwamen en hoe het kwam dat hij in bepaalde situaties altijd op een bepaalde manier reageerde.


Het enneagram is bijzonder, omdat het Stijn duidelijk maakte dat hij bepaald persoonlijkheidstype is. En dat hij, door zijn type te kennen, zich verder kan gaan ontwikkelen. Het enneagram helpt je om vast te stellen wie je bent, maar is ook vooral een groeitool om de beste versie van jezelf te worden.


Eva: “Voor mij is het enneagram een handleiding die me helpt op momenten dat ik het moeilijk heb.”

Weet wel dat het enneagram een leidraad is. Dat is niet per se 100% een waarheid. Laat het geen vakje zijn dat je beperkt, maar een inzicht dat je verrijkt. Je kan kenmerken herkennen in een type, maar toch is elke persoon anders. Ontdekken wat bij jou past, kan niemand voor jou doen.


Mannelijke en vrouwelijke energie


Mannelijke en vrouwelijke energie heeft niets met geslacht te maken, wel met de energieën die ieder van ons in zich heeft. Yin en Yang. Het is iets waar wij dagelijks mee bezig zijn. En het begrijpen van de dynamiek tussen het mannelijke (yang) en het vrouwelijke (yin) heeft ons enorm geholpen met het vinden van onze eigen innerlijk kracht.


Wil je meer weten over yin en yang? Luister eens naar podcastaflevering S. 1 - Afl. 9 op Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts. Daarin hebben we het uitgebreid over de balans tussen vrouwelijke en mannelijke energie.


Therapie


Vroeger stond Stijn niet echt stil bij lastige situaties en had hij niet door dat hij uit er iets uit kon leren. Na een tijd begon hij te merken dat heel veel issues terugkwamen. Toen startte hij met therapie. Hij heeft er heel veel uit geleerd en gaat nog altijd naar dezelfde therapeut. Zijn beste bewaarde geheim.


Onze tip: blijf zoeken naar een therapeut waarmee het klikt. Dit is niet altijd vanaf de eerste sessie zo. Vertrouw hiervoor op je gevoel. Of vraag eens bij vrienden naar welke therapeut zij gaan.

 

Benieuwd naar ons verhaal achter de tools? Beluister podcastaflevering Jezelf beter leren kennen op Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page