top of page
Zoeken

kiezen voor meer energie.

Hoe begin je met dingen doen die goed zijn voor jezelf? En hoe zorg je ervoor dat je alle dingen die je anders wil ook echt kan transformeren?

Voor we van start gaan, beginnen we met twee heel eerlijke lijstjes. Namelijk die van onze minder goede gewoontes.

Die van Stijn zijn:

· Gezouten Super chips eten

· Het afwassponsje niet uitwringen

· Morning practice overslaan

· Blijven Netflixen

· Te weinig eten

En Eva durft weleens

· Haar bord niet in de vaatwas te zetten

· Haar computer open te klappen in bed

· Zeuren om een extra aflevering van Friends wanneer het echt tijd is om te gaan slapen

· Overeten én nog een portie op te scheppen


Zo zie je meteen dat we anders in elkaar zitten. En hoe persoonlijk die goede gewoontes zijn. Stijn las ooit over een Chinese filosofie om zo oud mogelijk te worden. Waarbij ze aanraden dat als je je tot 80% voldaan voelt na het eten, dat meer dan voldoende is. Dat zou een waardevol advies zijn voor Eva die zich wel eens volpropt met spaghetti, maar voor Stijn niet echt. Hij zou zo veel te weinig eten.


Hoe pak je die transformatie dan aan? Hoe zorg je ervoor dat je de goede boven de minder goede gewoontes verkiest?


Toen Stijn z’n bore-out kreeg, veranderde alles. Hij had veel fysieke pijnen en merkte dat hij de energie niet had om van koers te wisselen. Hij zat vast en wilde verandering, maar vond er de energie niet voor. Toen ging hij zich verdiepen in “Hoe haal ik zoveel mogelijk energie uit het leven?”.

Door diep te zitten, begon Stijn aan zelfonderzoek. Dat intussen uitgroeide tot een hele hoop goede gewoontes. Het begon met geen alcohol drinken, plantaardig eten, geen suiker meer, elke ochtend sporten, warm water drinken,…


Stijn: “Als ik het zo aan anderen vertel, lijkt het soms alsof ik een alien ben. Het zijn allemaal kleine dingen die uitgroeiden tot fijne gewoontes.”

Het mooie en krachtige is dat hij zelf beslist heeft dat hij het anders wou. Want daar begint het allemaal mee. Iets doen omdat iemand anders het van je vraagt, werkt niet. Of houd je toch niet lang vol.


Eva: “Als ik begin op te sommen wat ik allemaal niet eet, lijkt het alsof ik dat allemaal niet mag. Maar dat is net het hele ding: ik mag dat van mezelf eten. Ik moet van niemand stoppen met die dingen te eten, maar maak zelf de keuze om dat te doen. Want enkel zo voel ik me goed.”

Het lijkt misschien alsof we een hele berg opofferingen doen, maar voor ons voelt het zo niet. Omdat we tot het punt zijn gekomen waarop we voelen dat onze keuzes ervoor zorgen dat we meer energie hebben en ons beter voelen.


En wanneer wij eens zin hebben in een groot pak friet met satékruiden dan genieten wij er ook van, hoor.

 

Benieuwd naar hoe wij goeie gewoontes implementeren?

Beluister podcastaflevering S. 1 - Afl. 4 Over goede en minder goede gewoontes op Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page