top of page
Zoeken

5 vragen die je helpen om een slechte gewoonte los te laten.

Bijgewerkt op: 27 jul. 2021


1. Brengt dit mij echt wat ik denk dat het mij zal brengen?


Eva eet al 10 jaar glutenvrij. In het begin at ze op een verjaardagsfeest af en toe nog cheesecake. Lactose, suiker en gluten, alles wat slecht is voor haar. Ze deed dat, omdat ze anders het gevoel had dat ze er niet bij hoorde of ongezellig deed op het verjaardagsfeest. Tot ze bij zichzelf ging invoelen en besefte:

Eva: “Eigenlijk brengt dat stuk taart mij niet de portie geluk waarvan ik op voorhand dacht dat het die mij zou geven.”


2. Wanneer voel ik me verplicht om dit te doen?


Bij Stijn startte zijn nieuwe levensstijl toen hij zichzelf begon af te vragen:

Stijn: “In welke context voel ik mij verplicht om bepaalde dingen te doen?”

Wanneer hij vroeger bijvoorbeeld een koffie bestelde, at hij altijd het koekje op dat er naast lag. Want dat hoort erbij, een koekje bij je koffie. Waarom eigenlijk? Door zichzelf die vraag te stellen, werd Stijn zich bewust van het mentale aspect bij zijn gedrag. Hij begon alert te letten op welk gedrag hij automatisch stelde in bepaalde situaties.


Hij gebruikt het voorbeeld van alcohol: wanneer hij op vrijdag om 16 uur met vrienden afsprak op een zonnig terras, werd er verwacht dat iedereen bier dronk. En dat smaakte, want het weekend stond voor de deur. Wanneer Stijn dan de tijd nam om te voelen wat hij op dat moment echt wou, merkte hij dat hij eigenlijk geen zin had in bier. Dat water hem op dat moment eens zoveel deugd zou doen. Het deed Stijn beseffen dat vooral de sociale context zijn gedrag bepaalde.3. Wil ik 30 dagen iets anders proberen?