1. Brengt dit mij echt wat ik denk dat het mij zal brengen?
Eva eet al 10 jaar glutenvrij. In het begin at ze op een verjaardagsfeest af en toe nog cheesecake. Lactose, suiker en gluten, alles wat slecht is voor haar. Ze deed dat, omdat ze anders het gevoel had dat ze er niet bij hoorde of ongezellig deed op het verjaardagsfeest. Tot ze bij zichzelf ging invoelen en besefte:
Eva: “Eigenlijk brengt dat stuk taart mij niet de portie geluk waarvan ik op voorhand dacht dat het die mij zou geven.”
2. Wanneer voel ik me verplicht om dit te doen?
Bij Stijn startte zijn nieuwe levensstijl toen hij zichzelf begon af te vragen:
Stijn: “In welke context voel ik mij verplicht om bepaalde dingen te doen?”
Wanneer hij vroeger bijvoorbeeld een koffie bestelde, at hij altijd het koekje op dat er naast lag. Want dat hoort erbij, een koekje bij je koffie. Waarom eigenlijk? Door zichzelf die vraag te stellen, werd Stijn zich bewust van het mentale aspect bij zijn gedrag. Hij begon alert te letten op welk gedrag hij automatisch stelde in bepaalde situaties.
Hij gebruikt het voorbeeld van alcohol: wanneer hij op vrijdag om 16 uur met vrienden afsprak op een zonnig terras, werd er verwacht dat iedereen bier dronk. En dat smaakte, want het weekend stond voor de deur. Wanneer Stijn dan de tijd nam om te voelen wat hij op dat moment echt wou, merkte hij dat hij eigenlijk geen zin had in bier. Dat water hem op dat moment eens zoveel deugd zou doen. Het deed Stijn beseffen dat vooral de sociale context zijn gedrag bepaalde.
3. Wil ik 30 dagen iets anders proberen?
Je bewust worden van je eigen gedrag en dat gedrag veranderen is een oefening. Er zijn boeken die zeggen dat je rond de 21 dagen nodig hebt om een nieuwe gewoonte te implementeren. Wij maken er 30 van, zodat je het 1 maand anders doet. Dat je puur op karakter beslist: vanaf dit moment kies ik een andere richting. Bijvoorbeeld: vanaf nu eet ik 30 dagen geen suiker meer.
Het een maand lang anders doen, doet Eva denken aan Tournée Minérale waarbij vaak reikhalzend uitgekeken wordt naar dat eerste glas champagne. Dat brengt ons terug bij het sociale aspect. Er zijn veel mensen die er na Tournée Minérale voor kiezen om veel minder of geen alcohol meer te drinken. Dat zijn mensen die de challenge aangingen voor zichzelf. Er zijn ook veel mensen die meedoen voor het sociale aspect, omdat hun omgeving meedoet en omdat een maand zonder alcohol hen wel eens goed zou doen. Dat zijn vaak de mensen die na zo’n maand terugkeren naar het oude.
Als je voor jezelf kiest dat je het 30 dagen puur op karakter anders gaat doen, zal je daarna merken dat je op je eigen gevoel kan beginnen te vertrouwen.
Eva: “Ik mag van mezelf alcohol drinken, maar voel dat ik er zelf geen zin meer in heb. Omdat het voelt alsof ik lopend vergif drink. Ik voel dat mijn lichaam er niet blij mee is.” .
4. Waarom wil ik het anders?
Eva drinkt al ongeveer 3 jaar geen alcohol meer. Nadat ze 6 maanden niets gedronken had, dronk ze op een festival nog eens een sangria. Het was lekker en gezellig, maar het gevoel de volgende dag van hartkloppingen en een kleffe mond deed haar nadenken. “Waarom doe ik dit eigenlijk?” Dat lichte gevoel in haar benen was superleuk en ze heeft goed gedanst, maar ze merkte dat dat gevoel de dag erop het haar niet meer waard was.
5. Welke keuze wil ik vandaag maken?
Op dat festival maakte Eva de keuze om alcohol te drinken en was er niks “om zeep”. Ze kon de dag erna gewoon opnieuw een keuze maken om water of iets alcoholvrij te drinken. En daar worden heel vaak fouten gemaakt. Dat iemand denkt dat het verpest is: “Ik heb nu toch alweer vlees gegeten. Nu is het plantaardig eten mislukt en zal ik maar gewoon weer altijd vlees eten.”
Eva: “En dat is niet zo. Je hebt elke dag en zelfs elke minuut de mogelijkheid om opnieuw een keuze te maken.”
Die keuzevrijheid is mooi, omdat je er zo vanuit gaat dat je van jezelf alles mag doen. Stel dat Eva het weekend erna weer naar een festival ging, had ze waarschijnlijk een andere keuze gemaakt. Omdat het nog vers in haar geheugen zat dat alcohol drinken voor haar niet meer de moeite waard was.
Soms ben je in het moment en denk je “yolo, ‘t is mooi weer, ‘t is gezellig, ik doe dit gewoon”. Achteraf besef je dat die keuze je niets brengt en dat is oké. Het is net omdat je die 30 dagen waarin je het anders deed gepasseerd bent dat je nu puur op je eigen gevoel kan vertrouwen.
Stijn had hetzelfde met vlees. Hij is lang vegetariër geweest die af en toe ribbetjes at. Verandering gaat altijd in stapjes. Zelfs toen hij thuis nooit meer vlees at, at hij op festivals soms een midnight snack. Om middernacht was enkel het hamburgerkraam nog open en bestelde hij er één. Hoewel hij toen al een half jaar geen vlees meer at. Hij nam één hap van de hamburger en proefde meteen dat hij het niet lekker vond.
Vanaf dan heeft hij geen hamburgers meer gegeten. Het gekke is dat als hij zo’n kraam ziet, hij af en toe nog in de verleiding komt. Maar dan wordt hij heel snel terug herinnert aan die ene avond en beseft hij:
Stijn: “Als ik dit doe word ik daar echt niet gelukkig van.”
Na 30 dagen op karakter mag je soms eens aan je goesting toegeven wanneer het overweldigend wordt. Dan ga je merken dat de periode tussen de keren dat je opnieuw je “slechte gewoonte” doet altijd maar groter wordt. Omdat je altijd teruggekoppeld wordt naar die laatste keer en je voelt dat de ervaring er niet beter van wordt. Weet dat je altijd terug kan naar vraag 4 “Waarom doe ik dit eigenlijk? En waarom wil ik het anders?” en opnieuw een keuze kan maken.
Hoor je graag meer over onze gewoontes?
Beluister podcastaflevering S. 1 - Afl. 4 Over goede en minder goede gewoontes op Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts.
Comments